Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 2!

Zodra er een vaccin voor het coronavirus is, wordt meteen de hele Nederlandse bevolking ingeënt.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 25,5% dat dit (waarschijnlijk) waar was en nog eens 22,1% twijfelde. Maar het is dus niet waar. Waarschijnlijk krijgen kwetsbare mensen die een verhoogd risico hebben om ziek te worden, mensen die een verhoogd risico op overdracht hebben zoals in de zorg en bij de politie, en mensen in andere cruciale beroepen voorrang op het vaccin. In deze video wordt het duidelijk uitgelegd; https://www.nu.nl/281766/video/het-coronavaccin-komt-eraan-maar-kom-jij-wel-aan-de-beurt.html

De kans op verspreiding van het coronavirus is buiten even groot als binnen.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 8,3% dat dit (waarschijnlijk) waar was en 12% twijfelde. Maar het is dus niet waar. De kans op verspreiding is buiten waarschijnlijk iets kleiner dan binnen. Daarom mocht buiten sporten bijvoorbeeld wel, terwijl sportscholen nog dicht waren. Wel is buiten 1,5 m afstand houden nog steeds belangrijk.

China gebruikt het coronavirus als biowapen in de handelsoorlog met de Verenigde Staten.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 9,1% dat dit (waarschijnlijk) waar was en 24,4% twijfelde. Maar het is dus niet waar.

De griepprik vergroot de kans op het krijgen van het coronavirus.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 2,9% dat dit (waarschijnlijk) waar was en 18,2% twijfelde. Maar het is dus niet waar. De griep en het coronavirus zijn twee verschillende virussen, en de griepprik heeft geen invloed op je vatbaarheid voor het coronavirus.

Vanaf 1 juni mogen sportscholen, sauna's, kantines en casino's weer open.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 20% dat dit (waarschijnlijk) waar was en 11,4% twijfelde. Maar het is dus niet waar. Deze faciliteiten zijn pas per 1 juli open gegaan.

Als je zonder problemen tien seconden je adem kunt inhouden, ben je niet besmet met het coronavirus.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! In onze steekproef van 1352 Nederlanders dacht 4,4% dat dit (waarschijnlijk) waar was en 12,7% twijfelde. Maar het is dus niet waar. De enige manier waarop je kunt controleren of iemand besmet is, is via een officiële test.

Vanaf 1 juni mogen terrassen open. Er geldt hier geen maximumaantal personen, zolang iedereen aan een tafel zit en 1,5 meter afstand tot elkaar houdt (behalve mensen uit hetzelfde huishouden).

Correct! Wrong!

Dit is correct, maar er was wel wat onduidelijkheid over. In onze steekproef dacht 22,2% dat dit (waarschijnlijk) niet waar was en 8,3% twijfelde.

Kinderen tot en met 12 jaar hoeven onderling geen 1,5 meter afstand te houden.

Correct! Wrong!

Deze stelling is juist. De kans dat kinderen jonger dan 12 het virus doorgeven aan anderen is heel klein. Toch dacht 9,1% van onze steekproef dat ook zij afstand moeten houden, en 11,8% twijfelde.

In het openbaar vervoer is het vanaf 1 juni verplicht om een niet-medisch mondkapje te dragen.

Correct! Wrong!

Dit klopt; de boete voor het niet dragen van een mondkapje is 95 euro en kan bij herhaalde overtredingen oplopen tot wel 350 euro. In de steekproef dacht nog 2,7% dat dit onjuist was, en 5,3% twijfelde.

Vanaf 1 juni kan iedereen met corona-gerelateerde klachten, zoals verkoudheidsklachten, benauwdheid, koorts of plotseling verlies van reuk en/of smaak, zich laten testen op het coronavirus.

Correct! Wrong!

Dit is juist. Een afspraak maken kan via 0800-1202 of, sinds kort, coronatest.nl. Toch dacht 3,4% dat dit niet juist was, en 7,8% twijfelde.

Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 2!
En, hoe goed kon jij het nep nieuws onderscheiden?

Ben je bewust van het bestaan van nepnieuws. Altijd checken of iets klopt in betrouwbare bronnen!

Geef een reactie