Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 3!

Alcoholische dranken zoals bier en wijn stimuleren het immuunsysteem en resistentie tegen het coronavirus

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet waar. Zwaar alcohol gebruik is juist slecht voor je imuunsysteem (WHO). De meeste mensen waren dan ook vrij zeker dat dit niet waar was (84.7%). In onze steekproef dacht 3% dat deze stelling waarschijnlijk wél waar was.

De 1,5 meter norm geldt alleen binnen

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet waar. Ook buiten dient iedereen van 18 jaar en ouder 1,5 meter afstand tot elkaar te houden (website rijksoverheid). In onze steekproef wist 90.4% dat dit niet waar was, en 4.9% twijfelde.

Het coronavirus is aangetroffen in kraanwater

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet waar, en 82.5% van de deelnemers in onze steekproef wisten dit. 5.4% dacht wel dat het virus in kraanwater was aangetroffen.

Per 1 juli zijn alle horeca weer open.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet waar. Discotheken, nachtclubs en vergelijkbare dansgelegenheden blijven vooralsnog gesloten. Over deze stelling was blijkbaar veel onduidelijkheid: 75.9% van de deelnemers in onze steekproef dacht namelijk dat wél alle horeca weer zou open gaan. Slechts 14.6% wist dat dit niet zo was, en 9.5% twijfelde.

Het eten van knoflook voorkomt het oplopen van het coronavirus

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet waar. Slechts 1.3% dacht dat dit wel waar was, maar 10.3% van de steekproef twijfelde hierover.

Als iemand binnen het gezin of huishouden koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven

Correct! Wrong!

Als iemand in het huishouden of gezin koorts en/of benauwdheid heeft, dan moet iedereen thuisblijven totdat de testuitslag negatief is. Bij een negatieve testuitslag mogen de huisgenoten weer naar buiten. De meeste mensen wisten dat dit juist was (83.7%). Een kleine 9% van de deelnemers dacht dat deze stelling onjuist was.

Per 1 juli zijn alle binnen- en buitensporten weer mogelijk

Correct! Wrong!

Dit is juist, maar 18.6% van onze deelnemers dacht dat dit niet waar was. 12.4% twijfelde.

Per 1 juli zijn alle contactberoepen weer toegestaan

Correct! Wrong!

Dit is waar. Toch dacht 16.9% dat dit niet waar was, en 14.5% twijfelde.

Het is niet zeker of iemand een tweede keer het coronavirus kan krijgen

Correct! Wrong!

Dit klopt. Er zijn internationaal enkele meldingen van mensen die mogelijk een tweede keer besmet zijn met het nieuwe coronavirus. Het aantal meldingen is echter te klein om harde conclusies te trekken over herbesmetting. Dit wist 61.8% van onze steekproef. 17.9% dacht dat het al wel zeker was, en 20.3% twijfelde.

Het klimaat heeft weinig invloed op de verspreiding van het coronavirus

Correct! Wrong!

Deze stelling is juist. Van sommige virussen is bekend dat ze minder makkelijk verspreiden bij een zonnig, warm klimaat. Het coronavirus heeft zich ook verspreid in landen met zo'n klimaat. Er is dus geen bewijs dat het zich minder verspreidt of verdwijnt als het warmer wordt. Toch dacht 39.9% van onze deelnemers dat het klimaat wel invloed heeft op de verspreiding van het coronavirus. 28.9% twijfelde.

Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 3!
Je score:

En, hoe goed kon jij het nep nieuws onderscheiden? Ben je bewust van het bestaan van nepnieuws. Altijd checken of iets klopt in betrouwbare bronnen!

Geef een reactie