Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 4!

Het dragen van mondkapjes belemmert de aanvoer van nieuwe lucht, wat kan leiden tot zuurstoftekort.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Deze stelling is niet juist. De mondkapjes die onder andere verplicht zijn in het openbaar vervoer, sluiten niet zodanig af dat je in ademnood komt. Adem kan door het mondkapje heen (behalve als je bijvoorbeeld zelf een mondkapje gemaakt hebt van een boterhammenzakje; dat is een minder goed idee). Het dragen van een mondkapje kan wel als ongemakkelijk ervaren worden, maar brengt dus geen gezondheidsrisico's met zich mee. 65,5% dacht dan ook dat dit (waarschijnlijk) niet waar was, maar 15,7% van onze steekproef dacht dat deze stelling (waarschijnlijk) klopte.

In de coronavaccins die op dit moment ontwikkeld worden bevinden zich resten van geaborteerde embryo's.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Deze stelling klopt niet. Bij de ontwikkeling van sommige vaccins wordt gebruik gemaakt van "humane cellijnen", die zijn gebaseerd op cellen van embryo's die tientallen jaren geleden geaborteerd zijn. Deze cellen worden veranderd en heel vaak vermenigvuldigd, zodat ze gebruikt kunnen worden in een vaccin. Dit soort deeltjes zijn van belang, omdat het virus zich alleen in "menselijke" cellen kan vermenigvuldigen. Maar de deeltjes die in het vaccin zitten, hebben dus nooit in een embryo gezeten. Slechts 2,6% geloofde deze stelling, en 15,9% twijfelde.

Het is in de horeca voor bezoekers verplicht hun contactgegevens te registreren, anders kan hen de toegang geweigerd worden.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet juist. Volgens de privacywetgeving ben je niet verplicht om je contactgegevens achter te laten. Horeca medewerkers zijn wél verplicht om er naar te vragen, maar mogen je dus niet weigeren als je je niet registreert. Registratie is altijd vrijwillig. Toch wist de meerderheid van onze steekproef dit niet: 79,5% (!) dacht dat deze stelling juist was.

De app CoronaMelder kan zien waar je precies bent (geweest).

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is niet juist. De CoronaMelder weet niet WIE je bent en WAAR je bent. Wanneer jouw telefoon met de app dichtbij die van een ander - die ook de app heeft geïnstalleerd - komt, wisselen ze via bluetooth een willekeurige code uit. Die code wordt opgeslagen, maar welke telefoon het betrof en waar de uitwisseling plaats vond, worden niet opgeslagen. De app onthoudt dus alleen een aantal codes van telefoons die in de buurt zijn geweest. Ook deze stelling bleek lastig; 49,9% dacht dat de app wél kan zien waar je bent (geweest). 29,7% had het wel goed.

Bill Gates wil via het coronavaccin mensen inenten met microchips waarmee hij hen kan volgen.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Dit is onjuist. De ontwikkeling van vaccins wordt nauwlettend gecontroleerd, en er is geen arts of bedrijf die daar chips in gaat toevoegen. Zo'n vaccin zou nooit door alle controles heen komen (https://www.rd.nl/artikel/884449-kan-de-elite-gevaccineerde-mensen-volgen-via-5g-en-een-chip). De meerderheid van de steekproef wist dit (80,1%). 5,9% geloofde deze stelling wel, en 14,1% twijfelde.

Het is niet toegestaan om mee te zingen bij concerten.

Correct! Wrong!

FAKE NEWS ALERT! Het is inderdaad niet toegestaan om te zingen in grote groepen mensen, dus ook niet bij concerten. (Let wel, sinds 1 december is dit omgezet in een dringend advies; https://www.rijksoverheid.nl/onderwerpen/coronavirus-covid-19/openbaar-en-dagelijks-leven/zingen-toneelspelen-dansen-muziek-maken-en-acteren/zingen-en-zangkoren). De meerderheid van de steekproef wist dit (87,9%).

Je mag thuis, op het balkon en in de tuin maximaal 3 gasten ontvangen (exclusief kinderen t/m 12 jaar).

Correct! Wrong!

Dit klopt. 7,1% van onze deelnemers dacht dat deze stelling onjuist was, en 6,9% twijfelde hierover.

Het coronavirus kan goed overleven in de vriezer.

Correct! Wrong!

Dit klopt. Virologen bewaren deeltjes van virussen juist in de vriezer voor bijvoorbeeld wetenschappelijk onderzoek (dit in combinatie met een speciale vloeistof; maar ook zonder die vloeistof kan een virus enige tijd in een vriezer overleven: https://www.nporadio1.nl/homepage/25823-factcheck-kan-het-coronavirus-overleven-in-de-vriezer). Over deze stelling bestond meer twijfel als over de vorige. Slechts 18,8% had het juist, en 47,9% dacht dat het virus niet kan overleven in de vriezer.

Iedereen die zich heeft laten testen op het coronavirus, moet thuisblijven tot de uitslag bekend is.

Correct! Wrong!

Dit klopt. Wanneer je getest bent moet je thuisblijven en mag je geen visite ontvangen. Ook dien je afstand te houden van je huisgenoten (die mogen overigens wel naar buiten, behalve als je last hebt van koorts of benauwdheidsklachten, of positief getest bent). De meeste mensen wisten dit (88,4%). Toch dacht 5,8% dat dit niet klopte, en 5,8% twijfelde.

Op dit moment nemen alleen geselecteerde laboratoria voor onderzoeksdoeleinden testen af die aantonen of mensen al besmet zijn geweest met het coronavirus.

Correct! Wrong!

Dit is juist. Met behulp van bloedonderzoek kan bepaald worden of iemand antistoffen tegen het virus heeft. Dit wordt nu enkel nog voor onderzoeksdoeleinden gedaan, omdat zo'n test een gevoel van "schijnveiligheid" kan geven (https://www.rtlnieuws.nl/nieuws/nederland/artikel/5148541/corona-update-antistoffen-testen-coronavirus). Deze stelling vond men wederom een lastige. 48,5% had het juist, en 25,4% dacht dat deze stelling niet klopte. 26% van de deelnemers twijfelde.

Hoe goed ken jij nepnieuws? RONDE 4!
Je score:

En, hoe goed kon jij het nep nieuws onderscheiden? Ben je bewust van het bestaan van nepnieuws. Altijd checken of iets klopt in betrouwbare bronnen!

Geef een reactie